Районна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство за нарушаване на правилата при продажба и съхранение на храна

3 Октомври 2023 г.

Районна прокуратура – Пловдив e уведомена и наблюдава досъдебно производство за това, че на 02.10.2023 г. в с. Розино, общ. Карлово, обл. Пловдив, по непредпазливост са били нарушени правила, уреждащи преработката и съхранението на храни, предназначени за общо ползване, и с това е изложено на опасност здравето на другите – престъпление по чл. 351 ал.1 вр. чл. 350 ал.2 от Наказателния кодекс.

На 2 октомври 2023 г., в с. Розино, общ. Карлово, обл. Пловдив, деца са консумирали сандвичи – дюнери, които се продавали в мобилна каравана – павилион за закуски. Собственикът имал издадени разрешителни документи да предлага хранителния продукт. Установено е, че няколко от децата, консумирали дюнерите, са почувствали неразположение и са били откарани за преглед в болница. Те са стабилизирани, няма опасност за живота им.

С постановление на наблюдаващия прокурор са дадени указания за установяване на произхода на хранителните стоки, които са предлагани и консумирани от децата, медицинска документация за състоянието им, назначени са експертизи и др.

Извършват се действия по разследването.