Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем и задържа 25-годишен мъж за подаден фалшив сигнал на тел. 112 за бедстващи хора в Стара планина

8 Септември 2023 г.

Днес, 8 септември 2023 г., Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем Н.Б., на 25 г., за това, че на 3 септември 2023 г. от местност „Дюсчал“ в Стара планина, в землището на гр. Карлово, обл. Пловдив, е предал по мобилен телефон неверни повиквания за помощ и злополука – за бедстващи туристи, сред които и жена със счупен крак, по време на преход от хижа „Равнец“ към връх Ботев, като от деянието са настъпили значителни вредни последици – престъпление по чл. 326 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Н.Б. бил нает на работа като пастир на стадо и живеел в дървена къща в местността „Дюсчал“ в Стара планина в землището на гр. Карлово.  На 3 септември 2023 г. от мобилен телефон с предплатена сим-карта той подал на тел. 112 сигнал, в който се представил с друго име и съобщил, че заедно със съпругата му, която била със счупен крак, се намирали в скалиста местност между хижа „Равнец“ и връх Ботев. Твърдял, че се били изгубили и бедствали, което не отговаряло на истината.  

Незабавно е започнала издирвателна операция от планински спасители, която е продължила няколко дни. При проведено разследване от служители от РУ на МВР-Карлово е установено, че подаденият сигнал от Н.С. е бил неверен. На 7 септември 2023 г. Н.Б. е бил задържан от органите на полицията. Той е осъждан.

Обвиняемият Н.С. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.  Предстои Районна прокуратура-Пловдив  да внесе в Районен съд-Карлово искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.