Съобщение на Районна прокуратура - Пловдив

27 Юли 2023 г.

Във връзка с публикации в местни и национални медии относно проверка, извършвана от отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив относно прожекция на филма „Близо“ в Кино „Лъки дом на киното“ в гр. Пловдив на 14.06.2023 г. от 21.00 часа, ви уведомяваме, че проверката е била образувана по постъпил в Районна прокуратура – Пловдив на 29.06.2023 г. сигнал от гражданин.

В сигнала се сочи, че във филма са показвани порнографски материали с участието на лица, ненавършили 14-годишна възраст.

До момента прокуратурата не е била сезирана от лица или институции за безредици по време на прожекцията. Независимо от това, в хода на предварителната проверка под наблюдението на Районна прокуратура – Пловдив се събират данни за всички обстоятелства относно случая, като до момента е установено, че група лица,  привърженици на определена политическа сила, са се събрали пред киното в знак на протест срещу излъчването на лентата.

В хода на проверката се проверяват и действията на протестиращите с оглед събиране на данни за евентуално извършени престъпления от общ характер.

Предстои материалите по проверката да бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор, след което ще ви запознаем с установената фактология и последващите действия на прокуратурата.