Районна прокуратура-Пловдив наблюдава досъдебно производство за подпомагане на 11 граждани на Сирия да преминат незаконно през страната

17 Февруари 2023 г.

Районна прокуратура-Пловдив наблюдава бързо производство за това, че на 17.02.2023 г. в гр. Пловдив с цел да набави за себе си и другиго имотна облага противозаконно са подпомогнати 11 чужденци - граждани на Сирия, да пребивават и преминават през Република България. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Фолксваген“, и по отношение на повече от едно лице. Престъплението е квалифицирано по чл. 281 ал. 2 т. 1 и т. 5 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Днес, 17 февруари 2023 г., към 8,20 ч., в гр. Пловдив,  на бул. „Княгиня Мария Луиза“, полицейски патрул, който се движел в района, забелязал лек автомобил, марка „Фолксваген“, /миниван/, който бил претоварен. Служителите на МВР  подали звуков и светлинен сигнал, но колата не спряла.Автомобилът „Фолксваген“ продължил движението си по бул. „Източен“ и след около 300 метра бил спрян. Полицейските служители установили, че в колата се намирали 11 чужденци – граждани на Сирия, всички мъже.  Водач на автомобила е бил сирийски гражданин, който е с адресна регистрация в гр. Пловдив и е бил в процедура на получаване на статут на бежанец. Автомобилът е бил с регистрационни номера от друго превозно средство, което е с прекратена регистрация.

Районна прокуратура-Пловдив и в момента извършва действия по разследването. Предстои спрямо водача на автомобила да бъде повдигнато обвинение и да бъде задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура-Пловдив и ОД на МВР – Пловдив, в който участваха Атанас Илиев, заместник-районен прокурор, Васил Костадинов, директор на ОД на МВР – Пловдив и Димитър Костов, прокурор в Районна прокуратура-Пловдив.