Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми и задържа две жени за измама за 77 500 лева

17 Февруари 2023 г.

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми две жени – В.К., на 41 г., и А.Г., на 25 г., за това, че в периода от април 2022 г. до май 2022 г в с. Белозем, обл. Пловдив и гр. Пловдив, с цел да набавят за себе си имотна облага възбудили и поддържали заблуждение у 65-годишния пострадал мъж, като нанесената имотна вреда е в размер на 77 500 лева – престъпление по чл. 209, ал.1, вр. чл.26, ал.1 вр. чл. 20, ал.2, ал.1 От Наказателния кодекс.

Двете жени се познавали с пострадалия, който живеел в пловдивско село. Едната от тях започнала да му иска пари назаем, той й давал.  Впоследствие тя съобщила, че не можела да върне парите, но щяла да доведе строителна бригада да ремонтира къщата му безплатно. Мъжът се съгласил. Въпреки обещанието, пристигналите „майсторите“, познати на двете жени,  започнали да искат пари за ремонта. Мъжът нямал и поради тази причина изтеглил банкови кредити, придружаван от „строителните работници“.  На тях предавал и сумите от кредитите, а те твърдели, че плащат за работни материали. Тази инкриминирана дейност продължава няколко месеца.

По-късно пострадалият останал без финансова възможност за погасяване на дълговете. Една от обвиняемите го предупредила, че поради тази причина ще го дадат на съдебен изпълнител, поради което трябвало да й прехвърли недвижимите си имоти – земеделски ниви. Двете обвиняеми принудили мъжа и да им изготви генерално пълномощно за къщата, в която живеел, което впоследствие е било прекратено.

Вредата за пострадалия възлиза на движимо и недвижимо имущество в размер на около 77 500 лв. Под надзора на Районна прокуратура-Пловдив се събират  данни за други пострадали лица. Двете обвиняеми са били задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Внесено е искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура-Пловдив и ОД на МВР – Пловдив, в който участваха Атанас Илиев, заместник-районен прокурор на гр. Пловдив, ст. комисар Васил Костадинов, директор на ОД на МВР – Пловдив и Димитър Костов, наблюдаващ прокурор.