Районна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двама мъже за грабежи

16 Септември 2016 г.

РП-Пловдив внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо Светослав Н., на 18 г., и Дейвид Я., на 21 г., и двамата от гр. София, привлечени като обвиняеми за грабеж при условията на продължавано престъпление и в съучастие, като Светослав Н. е извършител, а Дейвид Я. - помагач – престъпление по чл. 198 ал. 1 във връзка с чл.26 ал.1 във връзка с чл. 20 ал. 2 и ал. 4 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Днес, 16 септември 2016 г., Районна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо Светослав Н., на 18 г., и Дейвид Я., на 21 г., и двамата от гр. София, привлечени като обвиняеми за грабеж при условията на продължавано престъпление и в съучастие, като Светослав Н. е извършител, а Дейвид Я. - помагач – престъпление по чл. 198 ал. 1 във връзка с чл.26 ал.1 във връзка с чл. 20 ал. 2 и ал. 4 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Двамата предварително се уговорили да извършват грабежи на територията на гр. Пловдив.

На 5 септември 2016 г. в гр. Пловдив, по бул. „Руски“ се движела 54-годишна жена заедно с нейна позната. Обв. Светослав Н. се приближил към нея и изведнъж издърпал златния синджир от врата й, като й скъсал част от тениската и наранил под дясното рамо. След това избягал и се качил в лек автомобил, марка БМВ, в който го чакал обв. Дейвид Я.

На 6 септември 2016 г. в гр. Пловдив, на ул. „Иларион Макриополски“ обв. Светослав Н. се приближил към 68-годишна жена. Спрял се пред нея и я попитал: „Извинете, госпожо, в кой квартал се намирам в Пловдив“. Още преди тя да му отговори, обвиняемият издърпал със сила златния синджир от врата й и побягнал. След това се качил в лек автомобил, марка БМВ, в който го чакал обв. Дейвид Я.

Установено е, че двамата обвиняеми са пътували на 5 и 6 септември 2016 г. от гр. София до гр. Пловдив с лекия автомобил, марка БМВ, който бил с откраднати регистрационни табели. След извършване на деянията обвиняемите оставили вещите в заложна къща в гр. София.

Обв. Светослав Н. и обв. Дейвид Я. са били задържани на 14 септември 2016 г. Продължават процесуално-следствените действия по случая.