Районна прокуратура-Пловдив внесе три обвинителни акта срещу рецидивисти за кражба на вещи от автомобили

12 Май 2016 г.

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда три обвинителни акта срещу рецидивисти за кражба на вещи от автомобили – престъпление по чл. 196 ал.1 от Наказателния кодекс.

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда три обвинителни акта срещу рецидивисти за кражба на вещи от автомобили – престъпление по чл. 196 ал.1 от Наказателния кодекс.

Обв. Илиян Б., на 26 г. от гр. Пловдив, е предаден на съд за това, че на 20 януари 2016 г., при условията на опасен рецидив е отнел пари и вещи от лек автомобил БМВ, паркиран на ул. „Антим I“ в гр. Пловдив. Собственикът бил оставил колата близо до работното си място. Към 20,30 часа обв. Илиян Б. се движел в района и забелязал, че автомобилът е с вдигнат заключващ механизъм. Отворил вратата на шофьорското място и започнал да търси вещи и пари в колата. Той отнел от автомобила 100 щатски долара, марков кожен портфейл, мобилен телефон, мъжки портфейл и др. вещи на обща стойност 397 лева. Минувач, който отивал до близкия ресторант, забелязал обвиняемия в колата, и повикал собственика. Като ги видял, Илиян Б. побягнал с вещите в посока към Римския стадион в гр. Пловдив. Двамата мъже го подгонили, но не успели да го заловят. По-късно обв. Илиян Б. изхвърлил парфюма и портфейла, а парите изхарчил. Той е многократно осъждан. Излязъл е от затвора през септември 2015 г. Разпитан в хода на досъдебното производство, се е признал за виновен. Обв. Илиян Б. е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се намира в затвора в гр. Пловдив.  

Обв. Васил А., на 29 г. от гр. Пловдив, е многократно осъждан, като повечето от наказанията са за престъпления против собствеността. Излязъл е от затвора през април 2015 г. Той не работел, а за осигуряване на препитание на семейството си извършвал кражби. На 28 срещу 29 март 2016 г. обв. Васил А. тръгнал да обикаля из кв. „Столипиново“ в гр. Пловдив, за да набележи автомобил, от който да отнеме авторадиокасетофон. Стигнал до жилищен блок, до който се намирала заложна къща и там паркирали много коли. Счупил страничното стъкло на лек автомобил, марка „Опел Зафира“ и отнел авторадиокасетофон и черно яке. После се отправил към ул. „Възход“, където продал авторадиокасетофона за 12 лева. Водачът на автомобила подал сигнал в полицията и обв. Васил А. бил задържан няколко часа по-късно.  Той се е признал за виновен и е извършил престъплението в условията на опасен рецидив. Обв. Васил М. е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ и в момента се намира в затвора в гр. Пловдив.

Обв. Даниел Д., на 35 г. от гр. Пловдив, е осъждан многократно, като има наказания за престъпления против собствеността.

В ранните часове на 12 май 2015 г. обв. Даниел Д. се намирал в района на ул. „Филип Македонски“ в гр. Пловдив. Там пред една от къщите забелязал паркиран лек автомобил, марка „Фолксваген Кади“, в който били оставени различни вещи и инструменти. Счупил прозореца на задната врата, влязъл в колата и отнел електромотор, ъглошлайфове, ножове и други инструменти на обща стойност 1092 лева. Част от тях се намирали в куфар, който той скрил в храстите до близкия строеж. След това продал отнетите вещи на двама свидетели за общо 110 лева. Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият се е признал за виновен. Той се намира в затвора в гр. Пловдив и спрямо него е взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи съдебни заседания по трите дела.