Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда три обвинителни акта срещу неправоспособни шофьори, управлявали автомобили след наказание

18 Май 2016 г.

РП-Пловдив внесе в съда три обвинителни акта срещу неправоспособни водачи, управлявали автомобили без книжки, въпреки че са наказвани за това – престъпление по чл. 343в, ал.2 от НК.

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда три обвинителни акта срещу неправоспособни водачи, управлявали автомобили без книжки, въпреки че са наказвани за това – престъпление по чл. 343в, ал.2 от Наказателния кодекс.

Обв. Петър П., на 59 г., е предаден на съд за това, че на 1 август 2015 г. в гр. Хисаря, е управлявал лек автомобил, марка „Фолксваген Кади“, в едногодишния срок от наказването му по административен ред за шофиране на моторно превозно средство без съответното свидетелство за управление. Същият ден той пътувал със свой познат, който шофирал колата, от гр. Пловдив към гр. Хисаря. По пътя двамата си сменили местата. Обв. Петър П. е бил спрян от полицейски патрул за рутинна проверка в гр. Хисаря на бул. „Иван Вазов“, при която е било установено, че е неправоспособен водач на моторно превозно средство и не притежава свидетелство за управление.

Обв. Иван М., на 25 г., е предаден на съд за това, че от 6 май 2014 г. до 11 октомври 2014 г., при условията на продължавано престъпление, управлявал моторно превозно средство  без съответното свидетелство, в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото деяние. На 6 май 2014 г. обв. Иван М. управлявал лек автомобил, марка „Опел Омега“ и бил спрян за проверка от полицейски патрул край гр. Пловдив. Служителите на МВР установили, че няма издадено свидетелство за управление на МПС, след което му съставили акт за административно нарушение. На 11 октомври 2014 г. в с. Труд, обл. Пловдив, около 22 часа, обв. Иван М. отново управлявал лек автомобил, марка БМВ, въпреки че нямал книжка. Когато се движел по ул. „Васил Левски“, той загубил контрол над автомобила и се ударил в крайпътна сграда, след което напуснал местопроизшествието. На следващия ден е бил установено от органите на полицията.

Обв. Лазар Л., на 21 г., е предаден на съд за това, че на 11 октомври 2015 г., в с. Стряма, обл. Пловдив, в едногодишния срок от наказването му за управление на моторно превозно средство без свидетелство за управление, е извършил същото деяние. Той бил спрян за проверка в с. Стряма, на ул. „Христо Ботев“,от полицейски патрул, докато управлявал лек автомобил, марка „Мерцедес“. Служителите на МВР констатирали, че не притежава свидетелство за управление на моторно превозно средство.

За извършеното престъпление законът предвижда наказание от една до три години лишаване от свобода и глоба от 500 до 1200 лева.