Районна прокуратура-Пловдив образува досъдебно производство за серия от измами на възрастни хора

8 Февруари 2016 г.

РП-Пловдив образува досъдебно производство и привлече като обвиняема Мария Г., на 41 г. от гр. Пловдив, за измама с цел набавяне на имотна облага в условията на продължавано престъпление – престъпление по чл. 209 ал. 1 във връзка с чл. 26 от НК.

Районна прокуратура-Пловдив образува досъдебно производство и привлече като обвиняема Мария Г., на 41 г. от гр. Пловдив, за измама с цел набавяне на имотна облага в условията на продължавано престъпление – престъпление по чл. 209 ал. 1 във връзка с чл. 26 от Наказателния кодекс. На 6 февруари 2016 г. по искане на Районна прокуратура-Пловдив съдът  е взел постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемата. До момента е установено, че тя е съпричастна към общо седем измами, извършени в периода от 9 януари 2014 г. до 3 февруари 2016 г., и случаите са обединени в едно досъдебно производство.

На 3 февруари 2016 г. Мария Г. се срещнала на паркинг пред магазин в район „Южен“ с 85-годишна жена, на която съобщила, че е позната на нейната внучка, живуща в Канада. Обяснила, че трябва да й даде пари, за да внесе документите на внучката в посолството в София за отпускане на пенсия. Възрастната жена й дала 140 лева, които по-късно при личен обиск са били иззети от Мария Г. от полицаи от Първо РУ на МВР-Пловдив.  

В хода на разследването са събрани доказателства, че Мария Г. е съпричастна и към още шест измами с пострадали лица на възраст над 80 г., които били ощетени със суми между  80 лв. и 330 лв. Измамите били извършени на територията на гр. Пловдив. Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив се извършват активни процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, експертизи и др.