Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу мъж за избиване на зъб след футболна среща между аматьорски отбори

1 Февруари 2016 г.

РП-Пловдив внесе обвинителен акт срещу Янко К., на 30 г., за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди – престъпление по чл. 131 ал. 1 точка 12 във връзка с чл. 129 ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу Янко К., на 30 г., за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди – престъпление по чл. 131 ал. 1 точка 12 във връзка с чл. 129 ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обв. Янко К. е предаден на съд за това, че на 10 октомври 2015 г. чрез нанасяне на удар с крак в областта на главата е избил зъб на 37-годишния Д.С., с което предизвикал затрудняване на дъвченето и говоренето на пострадалия.

Обвиняемият се занимавал със земеделие, като в свободното си време играел футбол в местния аматьорски отбор на с. Пъдарско, обл. Пловдив. На 10 октомври 2015 г. от 16 часа била насрочена среща между тимовете на с. Стрелци, обл. Пловдив и на с. Пъдарско, обл. Пловдив, на стадиона в с. Стрелци. След нейния край футболистите се прибрали в съблекалнята, за да се преоблекат, после отново излезли и отишли на трибуните при привържениците си. Между феновете на футболните отбори възникнал конфликт, в който се намесили част от играчите. Сред тях бил обв. Янко К. По това време там се намирал Д.С. Той видял, че възникнал конфликт между негов познат,  Янко К. и още един футболист от отбора на с. Пъдарско. Опитал се да го преустанови, като се приближил към спорещите, за да ги успокои. В това време част от привържениците на двата отбора започнали да се блъскат помежду си. В суматохата Д.С. паднал на земята. Тогава обв. Янко К. се приближил към него и без причина му нанесъл удар с крак в областта на главата. Трима души станали свидетели на инцидента. Конфликтът между феновете бил преустановен. Пострадалият установил, че от удара му е избит долен десен зъб. Той посетил болница и изкарал съдебно-медицинско удостоверение.

Установено е, че обв. Янко К. и Д.С. не са имали неуредени лични отношения и конфликти. Деянието е извършено по хулигански подбуди – на обществено място и в присъствието на много хора, както и с пренебрежение на установените правила, закрилящи добрите нрави, честта и достойнството, пише в обвинителния акт.

Обв. Янко К. не се е признал за виновен. В хода на проведеното разследване са извършени всички процесуално-следствени действия, които подкрепят фактическата обстановка – разпити на свидетели, съдебно-медицинска експертиза и др. Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи съдебно заседание по делото.