Районна прокуратура-Пловдив извършва разследване срещу 35-годишен мъж за неправомерно въздействие върху електроразпределителната мрежа

22 Декември 2015 г.

23 лица са осъдени за кражба на електричество по обвинителни актове и споразумения на Районна прокуратура-Пловдив

      Районна прокуратура-Пловдив образува досъдебно производство и привлече като обвиняем Георги П., на 35 г. от гр. Асеновград, за неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа и неправомерно въздействие върху уредите, с което се създава условие за непълно отчитане на потребената електрическа енергия – престъпление по чл. 234в ал. 1 от Наказателния кодекс. До момента е установено, че на 16 декември 2015 г. Георги Д. е извършил за 8 минути манипулация на електрическо табло, монтирано до оградата на къща в район „Южен“ в гр. Пловдив. В момента се извършват процесуално-следствени действия, разпитани са свидетели. Георги Д. е бил осъждан четири пъти от 2002 г. до 2012 г.
      За последните 24 месеца Районна прокуратура-Пловдив е образувала общо 77 досъдебни производства за кражба на електричество, а по внесени обвинителни актове и споразумения са били осъдени 23 лица.
     На 4 декември 2015 г. Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда и обвинителен акт срещу Любомир Х., на  58 г., за неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа – престъпление по чл. 234в ал. 1 от Наказателния кодекс. Обвиняемият живеел сам в къща в с. Ръжево Конаре, обл. Пловдив, но не заплатил изразходваната електрическа енергия, поради което през пролетта на 2015 г. било преустановено подаването на ток. Няколко месеца по-късно обв. Любомир Х., който бил с добри технически умения, се свързал към електроразпределителната мрежа. На 11 септември 2015 г. при извършване на проверка на абонати с неплатени сметки от служител на ЕВН-България е установено, че в дома му работят електрически уреди. В хода на досъдебното производство обвиняемият се е признал за виновен. Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи първо заседание по делото.