Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт за измама при продажба на жилище „на зелено“

14 Декември 2015 г.

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу Ильо Н., на 53 г., македонски гражданин - постоянно пребиваващ в България, за измама с цел имотна облага – престъпление по чл.210 ал.1 във връзка с чл. 209 ал.1 във връзка с чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

капаро за бъдещата сделка. Двете свидетелки се съгласили. Те започнали да изпращат пари на различни вноски и сметки, посочени от него. По-късно обвиняемия информирал свид. Снежана Г., че сключил и предварителен договор с фирма – строител за изграждане на апартамента. През декември 2007 г. свид. Снежана Г. се върнала от Гърция в България и поискала да види как върви строежа. Обв. Ильо Н. я отвел до изкоп в жилищен квартали в гр. Пловдив, като посочил, че предстои да бъдат положени основите на бъдещата сграда. Майката и дъщерята продължили да изпращат пари на вноски за жилището. През април 2010 г. обв. Ильо Н. заявил, че имало проблеми при издаването на Акт 16, заради което непознато лице, представило се за управител на фирмата-строител, се обадило на свидетелките и заявило, че ще получат обезщетение за внесените суми. Обв. Ильо Н. уверявал майката и дъщерята, че щял да върне дадените му пари за непостроеното жилище, което не се случило.

По делото е установено, че управителят на посочената фирма-строител не познавал обвиняемия, нито двете свидетелки и не е подписвал предварителен договор за строеж на апартамент, не е давал заповед за обезщетение и удостоверение за платени вноски.  

Разследването е установили, че двете пострадали жени направили общо 27 парични превода с различни суми - от 300 лева до 41 500 лева. Причинената имотна вреда за свид. Снежана Г. е в размер на 70 124 лева, а за свид. Величка Г. – 28 727 лева или общо в размер на 98 851 лева. Парите били изпращани от гр. Бургас и остров Миконос, Гърция, или предавани в гр. Пловдив.

Разпитан в хода на досъдебното производство обв. Ильо Н. се е признал за виновен. Фактическата обстановка по делото се доказва от показания на свидетели, назначени графически експертизи и др.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи първо съдебно заседание.