Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем и задържа сирийски граждани за подпомагане на негови сънародници да преминат незаконно през страна

22 Юни 2023 г.

Днес, 22 юни 2023 г., Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем М.А., на 20 г., гражданин на Сирия, за това, че на 21.06.2023 г. на път І-6 - София-Бургас, между село Васил Левски и гр.Карлово, обл. Пловдив, с цел да набави за себе си имотна облага е подпомогнал чужденци – 11 сирийски граждани, да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство –  лек автомобил - джип, марка „Хюндай“, и по отношение на повече от едно лице и на 2 лица, ненавършили 16-годишна възраст. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал.2, т.1, предл.1-во, т.4 и т.5, във вр. с ал.1 от Наказателния кодекс.

М.А. е обвинен и за това, че на същата дата и място е управлявал автомобила след употреба на наркотично вещество – амфетамин, установено по надлежния ред с техническо средство – престъпление по чл.343б, ал.3 Наказателния кодекс.

М.А. влязъл в България на 16 юни 2023 г. Той е сирийски гражданин с документи, издадени в държава в Западна Европа, където живеел. У нас наел лек автомобил-  джип „Хюндай“  и от неустановено място качил в колата 11 чужденци – граждани на Сирия. 

На 21 юни 2023 г. той се движел по Подбалканския път в посока към гр. София. В района край гр. Карлово полицейски патрул подал сигнал за спиране на лекия автомобил.  Водачът М.А. не се подчинил, преминал през вътрешното платно на крайпътна бензиностанция и се отправил в посока към с. Васил Левски, общ. Карлово. Последвало преследване от страна на полицейските служители, които подавали светлинни и звукови сигнали за спиране. На няколко километра край с. Васил Левски  М.А. отбил колата вдясно и спрял. При извършената проверка в автомобила е установено, че в него  се намирали 11 граждани на Сирия без документи за самоличност, всички мъже. Сред тях имало и две деца – момчета на 4 г. и на 12 г.

М.А. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура – Пловдив да внесе в Районен съд – Карлово искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо него.