Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем и задържа мъж за подпомагане на граждани на Афганистан незаконно да преминават през страната

20 Юни 2023 г.

Районна прокуратура–Пловдив привлече като обвиняем С.С., на 38 г., за това, че на 19.06.2023 г. , в гр. Карлово, обл. Пловдив, в съучастие като извършител с неустановено по делото лице, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали чужденци – 26 граждани на Афганистан, сред които и лице, ненавършило 16-годиша възраст, да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – товарен автомобил, марка „Пежо Боксер“. Престъплението е квалифицирано по чл. 281 ал.2 т. 1, т.4 и т.5 вр. ал. 1 вр. чл.20  ал.2, ал.3 и ал.4 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 19 юни 2023 г., около 9 ч. сутринта, в гр. Карлово, обл. Пловдив, полицейски патрул спрял за проверка товарен автомобил, марка „Пежо Боксер“, управляван от С.С. В него се намирали 26 граждани на Афганистан, всички мъже, сред които и момче на 13 г. Те нямали документи за самоличност. Установено е, че С.С. е неправоспособен водач, а управлявания от него автомобил бил дерегистриран.

Обвиняемият С.С. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура–Пловдив да внесе искане в Районен съд–Карлово за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.