По обвинителен акт на Районна прокуратура–Пловдив мъж е осъден на 12 години затвор за изнасилване и закана с убийство

14 Юни 2023 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура–Пловдив е осъден А.С., на 35 г. Той е признат за виновен за това, че  на 05.09.2022 г., в гр. Пловдив, се заканил с убийство на 47-годишната пострадала жена и нанесъл удари по тялото, като заканването би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 Наказателния кодекс.  

А.С. е осъден и за това, че на 05.09.2022 г., в гр. Пловдив, се е съвкупил с лице от женски пол – същата пострадала жена, без нейно съгласие, като я принудил към това със сила и със заплашване, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив - престъпление по чл. 152, ал. 3, т.5, вр. ал. 1, т. 2, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ от Наказателния кодекс.

Районен съд–Пловдив е наложил на А.С. наказание от 12 години лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим. Той е бил осъждан и преди.

Пострадалата жена и А.С. се познавали покрай посещенията си на футболни срещи. На 5 септември 2022 г. А.С. и двама негови приятели отишли в дома на жената, за да отпразнуват победа на футболен отбор.  Там употребили алкохол. Другите двама мъже си тръгнали. Установено е, че А.С. проявил насилие спрямо жената, заканил й се с убийство и я изнасилил.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд–Пловдив.