Районна прокуратура-Пловдив извършва разследване по две досъдебни производства за незаконно преминаване на мигранти през страната, задържан е полицейски служител

4 Януари 2023 г.

Районна прокуратура–Пловдив извършва разследване по две досъдебни производства за подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната с цел имотна облага и използване на моторно превозно средство - за  престъпления по чл. 281 ал. 2 т. 1и 5 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Днес, 4 януари 2023 г., към 08,30 ч., на автомагистрала „Тракия“ км 119, в землището на с. Бенковски, обл. Пловдив, полицейски патрул спрял за проверка микробус „Мерцедес“, пътуващ към гр. София и управляван от 23-годишен водач. Установено е, че шофьорът е полицейски служител в гр. София. Той бил облечен с униформата си и се представил със служебната карта. В автомобила се намирали 31 чужденци  представящи се за граждани на Афганистан, всички мъже. Те били качени в товарния бус в района на област Бургас и трябвало да бъдат откарани до границата със Сърбия. Водачът на автомобила е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР.

По второто досъдебно производство е установено, че около 01,00 ч. днес, 4 януари 2023 г., по автомагистрала „Тракия“ се движел микробус, марка „Форд Транзит“, управляван от 35-годишен водач от гр. Харманли, неосъждан. Той бил спрян за проверка от полицейски служители на км 120, отново в землището на с. Бенковски, обл. Пловдив. В колата пътували 25 чужденци, представящи се за граждани на Афганистан, всички мъже. Автомобилът се движел в посока гр. София, а мигрантите били качени от района на обл. Бургас и трябвало да стигнат до сръбската граница. За целта водачът на буса получил сумата от 4800 лева от двама мъже, турски граждани. Парите са предадени доброволно от него по делото. 

Подробности по двете досъдебни производства бяха изнесени днес на брифинг на Районна прокуратура–Пловдив, в който участваха районният прокурор Чавдар Грошев и неговият заместник Атанас Илиев. Те определиха случаите като "фрапиращи", а постъпката на полицейския служител като „дръзка, недопустима и срамна“. „Той е превозвал чуждите граждани съзнателно, а четирима негови колеги загинаха, докато защитаваха страната от незаконно влизане на мигранти“, коментираха Чавдар Грошев и Атанас Илиев.

Предстои двамата водачи да бъдат привлечени като обвиняеми и задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващите прокурори. Районна прокуратура–Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.