Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми и задържа двама извършители на грабеж спрямо 72-годишен мъж в с. Искра, общ. Първомай

10 Август 2022 г.

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми А.Р., на 31 г., и Р.Р., на 43 г., за това, че на 08.08.2022 г., в с. Искра, общ. Първомай, обл. Пловдив, в съучастие - А.Р. като извършител и Р. Р. като помагач, отнели сумата от 370 лева от 72-годишен мъж, като използвали за това сила – престъпление по чл. 198, ал. 1 от Наказателния кодекс. Предвиденото по закон наказание за това деяние е лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Установено е, че на 8 август 2022 г., в с. Искра, обл. Пловдив, около 22,30 часа А.Р. и Р.Р.  отишли в дома на пострадалия мъж, който живеел сам. Първият влязъл в къщата, а вторият останал навън да пази и следи за преминаване на минувачи. А.Р. започнал да тършува за пари в стаята, където възрастният мъж се намирал. Пострадалият го осветил с фенер, понеже в жилището нямало ток. В това време А.Р. се обърнал и му нанесъл няколко удара с юмрук в областта на гърба, след което намерил 370 лева, отнел ги  и избягал. Парите били от пенсията на пострадалия, която получил предишния ден. Бил е подаден сигнал в полицията и само след един час двамата извършители са били установени и задържани от служителите на РУ-Първомай.

Двамата обвиняеми А.Р. и Р.Р. са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура-Пловдив да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.       

Във връзка с извършеното тежко криминално престъпление, днес, 10 август 2022 г., в кметството в с. Искра се проведе среща между кмета Тодор Налбантов и Атанас Илиев, заместник-районен прокурор на Районна прокуратура- Пловдив, гл. инспектор Георги Георгиев, началник на РУ-Първомай, ст. инспектор Жельо Парушев, началник на група „Охранителна полиция“ към РУ-Първомай и Петко Палаков, младши районен полицейски инспектор, отговарящ за населеното място. Те се срещнаха с пострадалия мъж, който им благодари за бързото разкриване на престъплението.

„Наша основна цел е намаляването на битовата престъпност и най-вече в малките населени места, където живеят много възрастни и самотни хора. Те трябва да живеят спокойно и ние правим всичко възможно това да се случва. Бързото задържане на извършителите на грабежа в с. Искра е пример за добро взаимодействие на полицията, прокуратурата и местната власт. Кметът веднага се е обърнал за съдействие, което е помогнало за бързото разкриване на престъплението“, каза Атанас Илиев, заместник-районен прокурор. Той допълни, че за предотвратяване на битовата престъпност в малките населени места ще бъдат взети всички възможни мерки по закон.

По отношение на друг подобен случай от 30.07.2022 г. - извършен грабеж в дома на възрастна жена в с. Скутаре, Окръжен съд-Пловдив на 09.08.2022 г. е потвърдил мярката за неотклонение „задържане под стража“ на двамата извършители. Припомняме, че на 30 юли 2022 г., през нощта, С.Й., на 23 г., и Д.Х., на 35 г. влязоха в жилище в с. Скутаре, където живеели 86-годишната жена и Ж.Ж., неин син. След отправени заплахи и удари те отнели мобилен телефон, като преди това търсели пари, но не открили.

„С цел намаляване на битовата престъпност ще продължи провеждането на регулярни срещи между ръководството на Районна прокуратура-Пловдив и ОД на МВР-Пловдив за организирането на съвместни действия в борбата с този вид деяния“, заяви още прокурор Илиев.