Районна прокуратура-Пловдив задържа двама мъже и една жена за подпомагане на чужди граждани да преминат през страната

2 Ноември 2015 г.

При специализирана акция на ДАНС и “Криминална полиция” са открити 18 чужденци в квартал “Столипиново”

 

Днес, 2 ноември 2015 г., Районна прокуратура-Пловдив ще привлече като обвиняеми двама мъже, на 28 г. и на 52 г. и една жена на 45 г., за подпомагане на чужди граждани да преминат незаконно през страната – престъпление по чл. 281 ал. 2 от Наказателния кодекс.

На 1 ноември 2015 г. в Пловдив за 24 часа по Закона за МВР са задържани – 45-годишната А.Р., синът й И.К. и трето лице – Ю.Б. от гр. Пловдив. При специализирана акция на ДАНС и отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив в две жилище в кв. Столипиново в гр. Пловдив са открити 18 чужди граждани без документи за самоличност. Едното от жилищата е собственост на А.Р., а другото на Ю.Б. 

Всички чужди граждани са мъже на видима възраст между 20 и 30 години. Част от тях твърдят, че са от Афганистан, а другите от Сирия. Според обясненията им крайната цел на пътуването им е Германия. До момента е установено, че А.Р. е имала познато лице в Турция, което е набирало на територията на Република Турция сирийски и афганистански граждани с цел транспортиране през България към Германия.

До края на деня предстои Районна прокуратура-Пловдив да привлече тримата като обвиняеми, да удължи ареста им за 72 часа, а след това ще внесе искане в Районен съд-Пловдив за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“.