Бързото производство да се прилага за престъпления против собствeността

28 Май 2015 г.

Бързото производство да се прилага при престъпления срещу собствеността, когато извършителят е заловен на място, за да има превантивен ефект, да се спестят разходи и освободи ресурс на разследващите да се занимават с по-тежки дела.

Бързото производство да се прилага при престъпления срещу собствеността, когато извършителят е заловен на място, за да има превантивен ефект, да се спестят разходи и освободи ресурс на разследващите да се занимават с по-тежки дела. Тази своя идея изрази по време на участието си в предаването “Омбудсман” на Пловдивската телевизия “Тракия” районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова. Поводът за гостуването й в сряда при журналиста Евгени Тодоров бе изборът за втори мандат за административен ръководител преди няколко дни. Мутафова посочи, че през миналата година 800 от новообразуваните дела в Районната прокуратура в Пловдив са гледани по бързата процедура или в 7-дневен срок от регистрирането на престъплението.
 
Тя сподели своите виждания и за прилагането на медиацията - извънсъдебното решаване на спорове у нас. “Смятам, че способът трябва да се използва, не само по граждански, административни и търговски дела, но и в наказателното правосъдие, както е в доста европейски държави. Когато се постигне консенсус за щетите между извършителя и пострадалия, то моралното удовлетворение ще е по-високо от размера на присъдата. И рецидивите ще са по-малко, щом осъденият познава жертвата. Трудно е отново да причиниш лошо, когато знаеш какво си направил и последствията от него”, обясни Мутафова. По думите й медиацията засега е добро поле за работа в сферата на семейните спорове у нас.
 
Гергана Мутафова сподели впечатленията си от скорошното посещение в  САЩ заедно с група български магистрати. Съдиите и прокурорите са гостували в Института по правосъдие в щата Колорадо. “Там имат добре развита система за изследване и подобряване качеството на правосъдието и търсене на варианти за ефективни промени”, заяви Мутафова. Районният прокурор на Пловдив се надява в Националния институт по правосъдие в България да бъде въведена нова дисциплина за обучение по икономика за съдии и прокурори, за да могат детайлно да се запознаят отблизо сложната материя на счетоводството, финансите и информационните технологии.
Практиката е въведена в САЩ и работи успешно при разследването на финансови казуси.
 
Мутафова е съпредседател на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет. 
 
В петък предстои участниците в него да обсъждат внесените промени в Народното събрание за промяна в Конституцията. “За да се случи реформата, трябва промяна в правилата”, смята Гергана Мутафова.  Тя изнесе статистика, според която, прокурорите от Районната прокуратура в Пловдив са наблюдавали през миналата година 13 000 дела и 8 000 преписки. “Пловдивските прокурори си вършат добре и много прецизно работата”, заяви в заключение прокурор Мутафова.