Желязната лейди взе на бис пловдивската прокуратура

29 Май 2015 г.

Гергана Мутафова е първата дама, която сложи край на мъжката хегемония в Районна прокуратура на Пловдив. През 2010 г. тя пое щафетата от дългогодишния ръководител Димитър Ангелов, като при гласуването спечели с пълно мнозинство.

Гергана Мутафова е първата дама, която сложи край на мъжката хегемония в Районна прокуратура на Пловдив. През 2010 г. тя пое щафетата от дългогодишния ръководител Димитър Ангелов, като при гласуването спечели с пълно мнозинство. Миналата седмица Мутафова повтори успеха си, като пое на бис прокуратурата за втори мандат с безапелационните 23 гласа „за” и 0 „въздържал се” или „против”. Заради здравата ръка и безупречния стил, с които юристката ръководи магистратурата, тя си спечели прозвището Желязната лейди пише вестник Марица

Възможността съдът да се намесва в полето на действие на прокурора чрез връщане на делото е едно от законовите положения, които следва да бъдат преосмислени в бъдещото изменение на Закона за съдебната власт, посочва в своят концепция пред ВСС Мутафова. По думите ,  връщането на дела на прокурори от съда води до отдалечаване във времето от факта, който ще се доказва, до създаване на негативно отношение у жертвите на престъплението, както и до разход на човешки и финансов ресурс. "Смятам, че една "санкция" за прокурора под формата на оправдателна присъда при един недобре изготвен обвинителен акт би ни стимулирала повече да бъдем по-загрижени при подготовката на обвинението, отколкото като ни върнат делото", коментира прокурор Мутафова. Според нея прокурорът не бива да бъде пряко ангажиран от начало до край с полицейското разследване, както изискват направените преди 9 г. поправки в Наказателно-процесуалния кодекс. Присъствието на прокурора в изцяло "полицейското поле" на компетентност трябва да е по-скоро изключение, смята Мутафова. По думите , отговорността на прокурора е да прецени  качеството и обема на събраните доказателства, на база на които да изгради след това обвинителната си теза. 

Като прокурор от кариерата Мутафова е вряла и кипяла в ролята на обвинител. С изключение на първата година, след като завършва право в СУ "Климент Охридски", когато е съдебен кандидат в Пловдивския окръжен съд, през цялото останало време е била прокурор. Най-напред трупа опит в Пловдивската районна прокуратура. Тя се оказва трамплин за развитието като административен ръководител. След няколко години работа в Пловдив Мутафова влиза с летящ старт в прокуратурата в Асеновград, след като през лятото на 2006 г. печели конкурс за административен ръководител. 

Прокурорката поема поста на административен шеф на Асеновградската прокуратура на 1 август 2006 г. след един нееднозначен период на институцията. Скептицизмът как една 35-годишна дама с 5 г. прокурорски стаж ще се справи със ситуацията, се стопява  много скоро. Тя се заема с отварянето на прокуратурата към обществото и обикновения гражданин и прие като лична битка устройването  на колегите си с прилична сграда. Мобилни приемни из региона е другата иновативна идея. Когато никой не вярва, че ще се намерят пари, за да се преместят обвинителите от мизерните си помещения, Мутафова успява да намери начин, за да бъде отпусната сумата от 200 000 лева. След като докарва в Асеновград зам. главния прокурор, за да види с очите си мизерията, Мутафова успява да уреди няколко месеца по-късно тържествено откриване на преобразената и пребазирана държавна институция. Модерна мрежова интернет връзка, електронен архив са  само част от екстрите, които обвинителите в Асеновград ползват заради амбициозността на Мутафова. 

Желязната ръка е забелязана бързо, а когато през март 2010 г. се овакантява постът за шеф на Районна прокуратура-Пловдив, Гергана Мутафова е кандидат №1. През цялото време мотивира колегите си да работят като европейски юристи, като самата тя носи не една, а поне две или три дини под една мишница. Не пропуска семинар или квалификация в страната или чужбина, а само два месеца преди да роди втория си син - Борис, Мутафова куражлийски отлетя до Испания за участие в юридически семинар. През април Мутафова беше на работно посещение с още 8 членове на ВСС, председатели на съдилища, директора на Националния институт по правосъдие в САЩ. Във  Вашингтон, Ню Йорк и Денвър юристката участва в редица срещи с председатели на върховните съдилища и главния прокурор на щата Колорадо и посети най-високотехнологичната съдебна зала в света в най-стария юридически факултет в САЩ в град Уилямсбърг.

За 40-ия си рожден ден, който според поверието не се празнува пищно,  Мутафова получи два подаръка. Тази пролет тя бе  избрана с пълно мнозинство за зам.-председател на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет. Преди дни ВСС одобри втория мандат на пловдивчанката като шеф на Районна прокуратура- Пловдив. 

По време на обсъждането на кандидатурата във Висшия съдебен съвет, след като изброи трите чужди езика, които владее, и блестящата  квалификация, Румен Георгиев заяви, че ако в Следствието имаше повече кадри като Мутафова, прокуратурата щеше да бъде придатък към него, а не обратно.