По искане на Районна прокуратура - Пловдив съдът задържа 64-годишен мъж за закана и приготовление за убийство

31 Август 2021 г.

По искане на Районна прокуратура - Пловдив съдът задържа 64-годишен мъж за закана и приготовление за убийство

По искане на Районна прокуратура-Пловдив съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Й.Й., на 63 г. Той е привлечен като обвиняем за това, че в периода 30.09.2020 г. - 06.04.2021 г., в село в обл. Пловдив, се е заканил с убийство на четирима мъже и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл.144, ал.3, вр. ал.1 от НК.

Й.Й. е привлечен към наказателна отговорност и за това, че в периода 11.08.2021г. – 26.08.2021г., пак в същото село, е извършил приготовление за убийство на четири лица - мъже, като е набавил за това огнестрелно оръжие - автомат „Калашников“, и боеприпаси за него - престъпление по чл.117, ал.1 от НК.

До момента по делото е установено, че на 30.09.2020 г. обвиняемият Й.Й. е произвел изстрели по съседна къща, за което му е повдигнато обвинение. Впоследствие е установено, че е търсил да закупи огнестрелно оръжие. Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив служители от отдел „Криминална полиция“ при ОД на МВР-Пловдив, и служители на ГДБОП, са предприети незабавни действия за предотвратяване на намеренията на обвиняемия да извърши убийство.

Според събраните до момента доказателства в основата на престъпния план на обвиняемия стоял неуреден имотен спор. На 26.08.2021 г. в резултат на професионалната работа на полицейските служители обвиняемият е заловен непосредствено след закупуване на огнестрелно оръжие, като за документиране и предотвратяване на престъпната му дейност са използвани различни способи на доказване, включително и специални разузнавателни средства.

На обвиняемия е повдигнато обвинение и с постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа. На 30.08.2021 г. Районният съд в Пловдив е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Й.Й. Определението на съда подлежи на обжалване.