Позиция на прокурорите от Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура - Пловдив

6 Юли 2021 г.

Позиция на прокурорите от Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура - Пловдив

Ние, прокурорите от Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Пловдив категорично заставаме зад действията на нашите колеги от Районна прокуратура – Пловдив,  по повод на които бяха направени недопустими медийни изявления от представители на изпълнителната власт. Тези изявления представляват опити за намеса в конституционно и законово установените функции на прокурорите и са сериозна заплаха за независимостта им, с което застрашават върховенството на закона в правовата държава.

Заявяваме, че се противопоставяме на опитите за посегателство върху независимостта на Прокуратурата и вмешателството в нашата работа по конкретни досъдебни производства.

В рамките на своите правомощия, прокурорите се ръководят единствено от закона, а в публичните си изяви не коментират конкретни факти, които не са били доказани по реда и със способите на Наказателно-процесуалния кодекс.  

Ще продължаваме да отстояваме европейските ценности и да се ръководим от Конституцията и законите в страната, като за пореден път изразяваме волята си за професионално и ефективно взаимодействие с всички органи и институции, имащи отношение към противодействие и разкриване на престъпления с цел защита правата на гражданите.

 

Позицията ни ще бъде изпратена до Президента на Република България, до служебния министър-председател на Република България, до посолствата на страните членки на Европейския съюз в България, до посолството на САЩ в България, до посолството на Обединеното Кралство Великобритания в България, до Европейската комисия, до Комисията „ГРЕКО“ и до Венецианската комисия. „