Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем и задържа 52-годишен мъж за подпомагане на 9 граждани на Сирия да преминат незаконно през страната

27 Януари 2021 г.

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем и задържа 52-годишен мъж за подпомагане на 9 граждани на Сирия да преминат незаконно през страната

Днес, 27 януари 2021 г., Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем М.Г., на 52 г., за това, че на 26 януари 2021 г. в землището на с. Черничево, обл. Пловдив, с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомогнал чрез осигуряване на транспорт на 9 граждани на Сирия, между които 11-годишно момче, да преминават в страната, в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство и по отношение на повече от едно лице и на лице, ненавършило 16-годишна възраст – престъпление по чл. 281 ал. 2 т. 1 т. 4 и т. 5 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, както и за това, че противозаконно е попречил на орган на властта – полицейски служители, да изпълнят задълженията си – престъпление по чл. 270 ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 26 януари 2021 г. в землището на с. Черничево, обл. Пловдив, полицейски служители установили и задържали  обвиняемия М.Г., на 52 г. По-рано за него е била получена информация, че шофирал лек автомобил, марка „Ситроен Берлинго" със старозагорска регистрация, в който пътували чужди граждани. Обвиняемият М.Г. не се подчинил на полицейско разпореждане да спре за проверка моторното превозно средство, като продължил да се движи по пътя в посока от с. Дуванлии към гр. Хисаря.  След полицейско преследване и издирване М.Г. е бил задържан. Същият ден край язовир в землището на с. Черничево, са  били установени 9 чужденци, всички мъже, между които и 11-годишно момче. Те са били без документи, като по-късно е станало ясно, че са граждани на Сирия. Чужденците искали да стигнат до гр. София, а обвиняемия М.Г. противозаконно ги подпомогнал чрез осигуряване на транспорт. 

Обвиняемият М.Г. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Разследването по случая продължава.