Районна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт за причиняване на слепота на дясното око на 53-годишен мъж след забележка за пушене в обществена баня

27 Януари 2021 г.

Районна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт за причиняване на слепота на дясното око на 53-годишен мъж след забележка за пушене в обществена баня

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо С.И., на 22 г., за това, че на 11 юни 2020 г., в землището на с. Песнопой, обл. Пловдив, в сграда за обществено ползване  – баня, е причинил другиму – И.Г., на 53 г., тежка телесна повреда, довела до постоянна слепота на дясното око – престъпление по чл.128 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 11 юни 2020 г., обвиняемият С.И. заедно с още седем негови познати отишли в обществената баня в землището на с. Песнопой, обл. Пловдив. Там бил и пострадалият И.Г. с двама приятели. Всички били в басейна. След известно време И.Г. отишъл до съблекалнята, за да се охлади  и седнал за кратко на кушетка. Там бил И.М., приятел на обвиняемия. Той пушел цигара.  Пострадалият отишъл до разпоредителката  в банята и съобщил за това. Жената му казала да направи забележка на И.М. и да го предупреди да загаси цигарата, защото ще извика СОТ.  И.Г. се върнал в съблекалнята. Той два пъти учтиво направил забележка на И.М. да спре да пуши. Мъжът загасил цигарата и се върнал в басейна. Пострадалият също.

Обвиняемият  С.И. разбрал за забележката и решил да потърси обяснение за нея от И.Г. Той видял пострадалия, който седял на ръба на басейна и се приближил към него. Обвиняемият се обърнал към И.Г. с думите: „Ти какво правиш забележка за пушене? Ела навън“. И.Г. му отвърнал да го остави на мира и да не го закача. С.И. започнал да ругае и да се заканва. Приятелят му И.М. го убеждавал да не се разправя и два пъти го връщал в съблекалнята. На третия път обвиняемият се отскубнал, отишъл отново до басейна и изненадващо нанесъл с юмрук силен страничен удар в областта на дясното око но И.Г. Пострадалият извикал от болка и се свлякъл до кръста в басейна, като на помощ му се притекъл негов приятел. От дясното око на И.Г. потекла обилно кръв и той изпитвал неистова, нетърпима болка. На място пристигнали лекарски и полицейски екипи. Пострадалият е бил приет в болница за лечение, като в резултат на травмата е получил контузия на главата и слепота на дясното око.  Обвиняемият С.И. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. 

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи заседание по делото.