По искане на Районна прокуратура – Пловдив съдът задържа четирима обвиняеми, сред които и полицейски служител, за изготвяне на неистински официални документи за чужди граждани

19 Януари 2021 г.

По искане на Районна прокуратура – Пловдив съдът задържа четирима обвиняеми, сред които и полицейски служител, за изготвяне на неистински официални документи за чужди граждани

Днес, 19 януари 2021 г., по искане на Районна прокуратура – Пловдив съдът задържа В.Г., на 60 г., Б.Я., на 54 г., Х.Л., на 43 г., и Б.К. на 45 г., полицейски служител, за това, че с цел имотна облага, подбудили и подпомогнали други лица, които съставяли неистински официални документи за самоличност (карти за постоянно пребиваване на чужденци на територията на Република България) –   престъпление по чл.308 ал.3, т.2, вр.  с ал.2, и ал.1, вр с чл.26  ал.1, вр.  с чл.20 ал.3 и ал.4 от Наказателния кодекс. Спрямо В.Г., Б.Я. е повдигнати обвинения и по чл. 281 ал.1 от НК – за това, че с цел имотна облага противозаконно подпомагали чужденци – граждани на Турция и Тунис, да пребивават в България в нарушение на закона.

Като обвиняем по горепосочените текстове е привлечен и Р.С., на 55 г., спрямо когото Районен съд – Пловдив определи мярка за неотклонение „домашен арест“.

Спрямо Б.Я. е повдигнато обвинение и за това, че държал служебни знаци в нарушение на Закона за МВР и Закона за съдебната власт – служебни знаци на ГДБОП, ГД „Национална полиция“ и Прокуратура на Република България – престъпление по чл. 274а, ал. 1 от Наказателния кодекс. 

Според събраните доказателства петимата обвиняеми са участвали в схема за изготвяне на неистински официални документи – карти за продължително пребиваване на чужди граждани в Република България. Целта е била те да бъдат предоставени на албански, турски и тунизийски граждани, за да могат свободно да се придвижват в границите на Европейския съюз. 

Определението на Районен съд-Пловдив подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд-Пловдив.