Районна прокуратура – Пловдив внесе протест в съда срещу определена мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо обвиняем за изготвяне на неистински официални документи

20 Януари 2021 г.

Районна прокуратура – Пловдив внесе протест в съда срещу определена мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо обвиняем за изготвяне на неистински официални документи

Днес, 20 януари 2021 г., Районна прокуратура-Пловдив внесе протест срещу определение на Районен съд-Пловдив, от 19 януари 2021 г., с което не беше уважено искането за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Р.С., на 55 г., и му бе наложен „домашен арест“. Той е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 308 ал. 3 вр. ал. 2 и ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 вр. чл. 20 ал. 3 и ал. 4 от Наказателния кодекс – за изготвяне на неистински официални документи, както и за престъпление по чл. 280 ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс – за противозаконно подпомагане на чужденец да пребивава в страната с цел имотна облага.

Според Районен съд-Пловдив, здравословното състояние на обвиняемия не позволява той да остане в ареста. Районна прокуратура-Пловдив намира, че в тази му част определението на съда е неправилно и обвиняемият може да пребивава в ареста в гр. Пловдив, където е осигурено постоянно лекарско наблюдение на задържаните лица и има възможност за приемане на предписаните медикаменти.

Искането на Районна прокуратура-Пловдив е да бъде отменено определението на съда в тази му част и на обвиняемия Р.С. да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Съдебното заседание е насрочено за разглеждане пред Окръжен съд – Пловдив.

Според събраните доказателства, Р.С и още  четирима обвиняеми са участвали в схема за изготвяне на неистински официални документи – карти за продължително пребиваване на чужди граждани в Република България. Целта е била те да бъдат предоставени на албански, турски и тунизийски граждани, за да могат свободно да се придвижват в границите на Европейския съюз. Спрямо другите четирима обвиняеми, сред които и полицейски служител, на 19 януари 2021 г., Районен съд-Пловдив е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“.