Прокурорите Валерия Златева и Даниел Илиев от Районна прокуратура – Добрич проведоха обучение за подготовка и въвеждане на „Детска пътека“ при случаи на деца – жертви, свидетели или извършители на престъпления

13 Декември 2023 г.

Прокурорите от Районна прокуратура – Добрич Валерия Златева и Даниел Илиев – говорител на структурата, заедно с психолога Цвета Златева, проведоха обучение за подготовка и въвеждане на т.нар. „Детска пътека“ в случаите, когато деца са били жертви на престъпление, свидетели са на такова или те самите са извършители на противообществени прояви. Форумът се реализира в рамките на три дни по проект на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, по който българската държава е партньор.

В обучението се включиха юристи, следователи, разследващи полицаи и инспектори „Детска престъпност“ от структурите на МВР, социални работници от Агенцията за социално подпомагане, както и служители на Център за обществена подкрепа към Български червен кръст.

Тримата лектори запознаха участниците с различни тактики и подходи при провеждане на разпити на деца, пострадали от престъпление или извършили такова. Представиха пред тях добри практики и утвърдени модели за работа с деца в риск, като обърнаха специално внимание на това как, къде и с какви въпроси да бъде започнат разпита им, как да бъдат задавани тези въпроси, какво отношение да се демонстрира и как да се търси спечелване доверието на детето. Посочени бяха възможни варианти на назначените експертизи, както и основни задачи, които да бъдат поставени пред вещите лица.

Целта на инициативата е да обучи всички ангажирани страни как да работят с деца, които са станали жертви на престъпление или са извършители на такова, да се повиши квалификацията им и да се подобри работата им по досъдебните производства, засягащи подобна хипотеза. Децата са една от най-уязвимите групи в българското общество и работата с тях изисква специално внимание и специфични компетенции, а също така добри умения за общуване.