Прокуратурата в Добрич реализира още пет срещи с ученици от града заедно с представител на ОД на МВР по темата за въздействието на алкохола и наркотиците при управлението на МПС

23 Ноември 2023 г.

Прокурорите Милена Любенова и Даниел Илиев – говорители на Окръжната и Районната прокуратури в Добрич, заедно с инспектор Станимир Стоев от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР реализираха още пет срещи с ученици от 11 и 12 клас по темата за въздействието на алкохола и наркотиците при управлението на МПС. Така, заедно с младежите от Професионалната гимназия по Аграрно стопанство, ПГВМ „Професор д-р Георги Павлов“, СУ „Любен Каравелов“, ЕГ „Гео Милев“ и ПГТ „Пейо К. Яворов“ бе сложен край на поредица срещи, целящи да запознаят учениците с рисковете и последиците от шофирането след употреба на забранени вещества и спиртни напитки.

В хода на кампанията, инициирана от Районната прокуратура в Добрич, бяха посетени общо 13 учебни заведения в града. Над 540 ученика имаха възможност да присъстват на съвместните беседи по въпросите за пътната безопасност и отговорното поведение на пътя. Те бяха запознати с разпоредбите на Закона за движение по пътищата, както и с тези на Наказателния кодекс, касаещи престъпленията по транспорта, в това число и с новите изменения, отнасящи се до отнемането на МПС в полза на държавата.

Всички получиха информационни брошури, в който е описано как се променя поведението на водачите, седнали зад волана след като са консумирали алкохол или наркотици, как се променят техните възприятия и реакции. Задължителна част от срещите с младежите беше и специално подготвеният по случая видеоклип, показващ кадри от пътно-транспортни произшествия, възникнали в резултат от шофиране в нетрезво състояние.

По време на разговорите учениците демонстрираха своите знания, отношението си към подобен род поведение зад волана и дадоха обещание да спазват правилата за движение по пътищата. Участниците в дискусиите се обединиха около идеята, че всеки гражданин допринася със своето поведение за общия напредък на едно общество и добрият пример е изключително важен.

Прикачени документи