Жена и двама мъже, са задържани за 72 часа след обвинение в подпомагане да преминат през страната на 7 чужди граждани, пресекли без разрешение границата на Република България

1 Ноември 2023 г.

Жена на 40 г. от Добрич и двама мъже – на 39 г. и на 51 г., са задържани за срок до 72 часа, след като били привлечени в качеството им на обвиняем за престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 5 и т. 6, във връзка с чл. 20, ал. 2 от НК. Тримата са обвинени за това, че в съучастие, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали чужденци да преминат през страната в нарушение на закона, като използвали за това МПС. Предстои Районна прокуратура – Добрич да поиска от съда налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. С.А., Х.С. и К.С. са добре познати на органите на реда и са осъждани.

Седмината чужди граждани също са задържани и са им повдигнати обвинения за престъпления по чл. 279, ал. 1 от НК – нерегламентирано преминаване през държавната граница.

Според информацията, събрана до момента, задържаните мъже са тръгнали от Ивицата Газа, те са пълнолетни и са от Израел. След като преминали през територията на турската държава, достигнали до границата с Република България и нелегално влезли в страната на неустановено към момента място. След тридневен преход в гориста местност, били подпомогнати от тримата обвиняеми българи, които трябвало срещу заплащане да ги транспортират до София. Целта на чуждите граждани била да достигнат до Западна Европа. Вместо това те били отведени до село Карапелит, област Добрич, и оставени в къщата на 40-годишната С.А.. Жената и съучастниците й поискали допълнително пари от чужденците.

На 31 октомври 2023 година седмината мъже успели да избягат и потърсили помощ. Те били отведени в полицейско управление и задържани.

Разследването по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството и надзора на прокурор от Районна прокуратура - Добрич.