В Районна прокуратура- Плевен е образувано досъдебно производство за инцидент с деца, настанени за лечение след прием на бисквити, съдържащи канабис

9 Юли 2024 г.

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по повод получен сигнал за деца, постъпили в УМБАЛ „Др. Георги Странски“ Плевен със симптоми на натравяне.

По случая е извършена проверка от органите на МВР, като е установено, че на 07.07.2024г. в Клиника по токсикология при УМБАЛ „Др. Георги Странски“ Плевен, са постъпили за лечение общо шест лица със сходни симптоми, като всички са консумирали бисквити, с вероятно съдържание на тетрахидроканабинол, активно действащ компонент, съдържащ се в марихуаната. Едно от настанените лица е пълнолетно, а останалите са на възраст от 4 до 14 години.

По първоначални данни на пълнолетното лице, настанено за лечение, то е получило кутиите с бисквити на същия ден от непозната жена. Почерпило е с тях своите деца, роднини и някои други съседски деца, без да знае какво е тяхното съдържание. След кратко време, всички които яли бисквитите, са се почувствали зле, като на място бил извикан екип на ЦСМП Плевен.

Досъдебното производство е образувано за престъпление против народното здраве. В хода на рзследването се разпиват всички лица, запознати със случая, кутията с бисквити е приобщена по досъдебното производство, от лицата са взети необходимите проби за лабораторна обработка, като предстои назначаване на нужните експертизи. Проверяват се всички  възможни версии по какъв начин тази храна е била придобита, откъде и от кого, както и по какъв начин е стигнала до децата. 

Със случая са ангажирани също Дирекция «Социално подпомагане»-Плевен, както и БАБХ- Плевен.

Проверява се и отговорността на родителите и полагат ли се достатъчно грижи от тяхна страна за нормалното физическо развитие на децата.  

Към момента здравословното състояние на всички засегнати лица е стабилно.

Разследването по делото продължава под наблюдението на Районна прокуратура- Плевен, като се полагат всички възможни усилия за установяване на реалната фактическа обстановка и на отговорните за деянието лица.