Двама мъже са задържани за измами пo искане на Районна прокуратура- Плевен

22 Март 2024 г.

Районна прокуратура-Плевен ръководи разследване за измама, извършена чрез няколко деяния, спрямо различни пострадали лица.

В хода на разследването е установено, че през октомври месец на 2023г., след проведени телефонни разговори и имейл кореспонденция, в гр. Плевен, жена е направила банков превод на сумата от 5378 лева, след като била въведена в заблуждение, че с тази сума резервира екзотична екскурзия. През месец ноември други двама жители на областта били заблудени, че ще получат доставка на пелети за отопление, следствие на което за всеки от тях настъпила вреда в размер на 10380 лева.

В хода на разследването били разпитани свидетели, извършени били претърсване и изземване на различни адреси в страната, иззети били относими документи и веществени доказателства.

След проведени съвместни оперативни мероприятия от служители на ОДМВР Плевен, РУ Долна Митрополия, РУ Никопол, сектор „Измами“ при ГНДНП- София и ОДМВР Благоевград са установени двама мъже, на 30 години, съпричастни към извършване на престъплението. Същите са задържани на територията на гр. Благоевград.

На 15.03.2024 г. двете лица са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 209, ал. 1 вр. чл. 26, ал. вр. чл. 20 от НК, а именно измама, извършена в съучастие, при условията на продължавано престъпление.

На същата дата с постановление на наблюдаващия прокурор при Районна прокуратура- Плевен двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа, в който срок е внесено искане в РС Никопол да им бъде определена най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Съдът е приел доводите на Районна прокуратура-Плевен, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянията от тяхна страна, както и че е налице реална опасност да извършат престъпление или да се укрият, поради което постановил спрямо тях постоянна мярка за неотклонение  „Задържане под стража“.

Определението на съда подлежи на жалба и протест.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура-Плевен от разследващ полицай при РУ Никопол.