По обвинение на Районна прокуратура-Плевен мъж е осъден на лишаване от свобода за трафик на хора и обсебване

20 Декември 2023 г.

По обвинение на Районна прокуратура-Плевен е осъден Ц.М., на 58 години. Той е признат за виновен в извършване на девет престъпления по раздел „Трафик на хора“, за това че през различни периоди от време, (през годините  2013, 2014, 2016 и 2017) чрез обещаване на облаги, набрал от различни населени места в страната и приел в гр. Долни Дъбник отделни лица с цел да бъдат използвани за принудителен труд, независимо от съгласието им и за това, че е използвал лица, пострадали от трафик на хора за принудителен труд.

Ц.М. е признат за виновен и за това, че през периода от 07.04.2020 г. до 20.03.2023 г., в гр. Долни Дъбник, обл. Плевен, при условията на продължавано престъпление, с общо 56 деяния, противозаконно присвоил чужда движима вещ - парична сума в размер на 11 739,78 лв., представляващи ежемесечна социална пенсия и социални помощи по ЗХУ на пострадалото лице.

Делото е приключило с одобрено от Районен съд-Плевен споразумение, като на подсъдимия е наложено едно общо най-тежко наказание измежду определените за отделните престъпления, а именно: лишаване от свобода за срок от една година и осем месеца, което той следва да изтърпи при първоначален „общ“ режим в затвор.

Предпоставка за сключване на споразумение е обстоятелството, че подсъдимия е възстановил причинените с престъплението имуществени вреди в размер на 11 739,78 лева и е признал вината си.

По време на разследването Ц.М. е бил с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда, като определеното наказание е приведено в изпълнение.