Четирима са задържани за грабеж пo искане на Районна прокуратура-Плевен

9 Ноември 2023 г.

По искане на Районна прокуратура-Плевен, Районен съд-Червен Бряг определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо четирима мъже - М.А. на 24 години, В.М. на 19 години, А.Т. на 21години и Н.Ц. на 50 години.

На 04.11.2023 г., около 23:20 часа, в органите на МВР постъпил сигнал от пострадалия, че няколко непознати лица, след като взломили входната врата, влезли в дома му в село Ракита, обл. Плевен, нанесли му удари с ръце и крака и отнели негови движими вещи.

На място незабавно е изпратен екип, извършен е оглед на местопроизшествие и е образувано досъдебно производство под наблюдението на РП- Плевен.

Били извършени своевременни издирвателни мероприятия от органите на РУ -Червен Бряг, в хода на които били установени като извършители четиримата мъже. На 05.11.2023г. същите са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че на  04.11.2023г., в с. Ракита, обл. Плевен, в съучастие като извършители, отнели чужди движими вещи - мобилен телефон, парична сума и други, от владението на собственика, с намерение  противозаконно да ги присвоят, като са употребили за това сила - престъпление по чл. 198, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

В хода на разследването са намерени вещите, предмет на престъплението.

С постановление на наблюдаващия прокурор в Районна прокуратура- Плевен обвиняемите са задържани за срок до 72 часа, в който срок е внесено искане в РС Червен Бряг да им бъде определена най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Съдът е приел доводите на Районна прокуратура-Плевен, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието, както и че е налице реална опасност обвиняемите да извършат престъпление или да се укрият, поради което постановил спрямо тях мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Определението на съда подлежи на жалба и протест.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура-Плевен.