Районна прокуратура-Плевен привлече към наказателна отговорност и задържа за 72 часа трима мъже за трафик на мигранти

26 Юли 2023 г.

Районна прокуратура – Плевен привлече към наказателна отговорност трима мъже за трафик на 32 афганистански граждани.

    С. А. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че от неустановена дата на месец юли на 2023 г. до 25.07.2023 г., в околностите на гр. Славяново, обл. Плевен, на първокласен път Бяла – Ботевград, в посока към гр. Ботевград, в съучастие като извършител с помагачи – обвиняемите Х. Х. и Н. Г., с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, противозаконно подпомагал чрез осигуряване на транспорт на общо 32 чуждестранни граждани на Ислямска Република Афганистан, да преминават в страната в нарушение на закона.

      Х.Х. и Н.Г. са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че по същото време и място в съучастие като помагачи, с цел да набавят за себе си и за другиго имотна облага, противозаконно подпомагали чрез уведомяване за наличието на полицейски служители по маршрута, по който се транспортират общо 32 чуждестранни граждани на Ислямска Република Афганистан, да преминават в страната в нарушение на закона.

     Деянието е извършено чрез използване на моторно-превозно средство – товарен автомобил „Мерцедес Спринтер“ и лек автомобил „Фолксваген Голф 4“. Престъплението е извършено по отношение на повече  от едно лице – общо тридесет и две лица и е извършено по начин, опасен за живота на лицата - престъпление чл.281 ал.2 т.1, т.3 и т.5 вр. ал.1 вр. чл.20 ал.4 вр. ал.1 от НК.

С постановление на наблюдаващия прокурор от 26.07.2023г., тримата обвиняемите са задържани за срок до 72 часа, като в този срок предстои да бъде внесено искане до Районен съд-Плевен спрямо тях да бъде определена постоянна мярка за неотклонение  „Задържане под стража“.

     Разследването по делото продължава под ръководството на Районна прокуратура-Плевен.