Районна прокуратура – Плевен предаде на съд Председател на читалище за длъжностно присвояване

12 Декември 2022 г.

Районна прокуратура – Плевен внесе за разглеждане в Районен съд –Плевен  обвинителен акт срещу председател на читалище, привлечен към наказателна отговорност за престъпление против собствеността, а именно длъжностно присвояване  .

По делото е установено , през периода 10.01.2019 г. – 30.12.2019 г., , като длъжностно лице – председател на читалище , при условията на продължавано престъпление, присвоил чужди пари - сумата от 13 500,00 лв., собственост на читалището , връчени в това му качество и поверени му да ги управлява, като за улесняване на част от деянията извършил друго престъпление - по чл. 310, ал. 1, във вр. с чл. 309, ал. 1 от НК, за което по закон не се предвижда по – тежко наказание , а именно съставил  неистински частен документ в кръга на службата му- престъпление по чл. 202, ал. 1, т. 1, във вр. с чл. 201, ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до десет години , лишаване от право да се заема държавна или обществена длъжност , лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност , като съдът може да постанови и конфискация  до една втора на цялото имущество на дееца.

Предстои Районен съд – Плевен да насрочи разпоредително заседание по делото .

Съгласно чл.31,ал.3 от Конституцията на Република България и чл.16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен  до установяване на противното с влязла в сила присъда.