По искане на Районна прокуратура –Плевен , задържаха под домашен арест мъж за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол

23 Ноември 2022 г.

По искане на Районна прокуратура град Плевен, Районен съд град Плевен  взе постоянна мярка за неотклонение „Домашен арест“  по отношение на В.Г. на 35  години.

По бързото наказателно  производство  В.Г. е привлечен  като обвиняем за това, че на 18.11.2022г. в гр.Плевен управлявал  лек автомобил с концентрация на алкохол в кръвта си над 0.5 на хиляда, а именно 3,30 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510“, след като е осъждан с влязло в сила споразумение от 02.06.2021г. по описа на Районен съд -Плевен, за управление на моторно превозно средство  с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, установено по надлежния ред, съгласно Наредба № 1/19.07.2017г. за ред за установяване, употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техните аналози от водачите на МПС – престъпление по чл.343б ал.2 вр. ал.1 от НК

 За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от  една до пет години и глоба в размер от петстотин до хиляда и петстотин лева .

След внесено искане в Районен съд  – Плевен, последният е приел доводите на Районна  прокуратура - Плевен, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието от страна на   В.Г. и тъй като е на лице опасност той да извърши друго престъпление или да се укрие, което ще затрудни разследването, е постановил спрямо него една от  най –тежката мярка за неотклонение, а именно „Домашен арест “.

Определението на съда подлежи на обжалване.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура –Плевен .