Районна прокуратура-Плевен наблюдава досъдебно производство за трафик на хора

8 Юли 2022 г.

Районна прокуратура-Плевен наблюдава досъдебно производство за престъпление по чл.159а, ал.1 от НК (трафик на хора). В качеството на обвиняеми по него са привлечени и задържани под стража двама турски и един български гражданин. На четвърти обвиняем - българска гражданка, е определена мярка за неотклонение „домашен арест“. По случая днес, 08.07.2022 г., бе даден брифинг, в който участие взеха окръжният прокурор на Окръжна прокуратура-Плевен Владимир Николов, районният прокурор на Районна прокуратура-Плевен Пламен Петков, прокурорът от Районна прокуратура Велислава Патаринска, директорът на ОД на МВР-Плевен Веселин Вътов, и.ф. директор на ТД „Национална сигурност“ Плевен Пламена Петрова и началникът на отдел в ТД „Национална сигурност“ Плевен Людмил Маринов.

Разследването е започнало през 2020 г. за трафик на жени с цел сключване на фиктивни бракове на територията на Федерална Република Германия с граждани на трети страни ( Турция, Косово, Албания, Република Северна Македония) срещу заплащане. Чрез сключването на тези бракове се осигурявало право на пребиваване на чуждите граждани на територията на ФРГ като членове на семейство на гражданин от страна членка на ЕС. По този начин се е заобикаляла законовата процедура, което представлява опасност за сигурността на държавите членки на Европейския съюз.

Окръжният прокурор Владимир Николов подчерта, че е налице ефективно взаимодействие между структурите на МВР, ДАНС и прокуратурата при разследването на престъпленията по чл.159а от Наказателния кодекс.