Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд обвиняем за закани с убийство и причиняване на телесна повреда при условията на домашно насилие

27 Април 2023 г.

Районна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А.Н. за извършени от него престъпления – причиняване на телесна повреда и закани с убийство, извършени при условията на домашно насилие.

През 2011 г. А.Н. сключил брак с Я.Н. Семейството с двете им дъщери живеело в с. Ново Делчево, община Сандански.

Мъжът упражнявал системно физическо и психическо насилие спрямо съпругата си. То се изразявало в нанасяне на удари в различни части на тялото й и душене, отправяне на заплахи и обиди спрямо нея. Причина за проявената агресия била ревността, която обвиняемият изпитвал към нея.

На 27.07.2020 г. семейството на А.Н. било поставено под задължителна карантина, поради заразяването на Я.Н. с коронавирусна инфекция COVID–19. Той се ядосал, обвинявал в случилото се жената, викал и я обиждал, нанесъл й побой в присъствието на двете им малолетни деца, които плачели.

Пострадалата взела решение да напусне семейното жилище и А.Н.

На 11.08.2020 г. заедно с дъщерите си тя се преместила в гр. Благоевград. Няколко дни по-късно по време на телефон разговор обвиняемият й се заканил. Изплашена, жената потърсила помощ, като се свързала с фондация „Асоциация Анимус“ и адвокат.

По нейна молба Районният съд в гр. Благоевград й издал заповед за незабавна защита по образувано гражданско дело. Впоследствие била одобрена спогодба за упражняването на родителските права върху децата от тяхната майка Я.Н., определена месечна издръжка и режим на лични контакти с бащата.

След фактическата им раздяла обвиняемият продължил да упражнява психическо насилие спрямо жената, като отправял към нея обидни думи и различни закани при срещите им във връзка и по повод водените помежду им граждански дела.

На 19.11.2020 г. А.Н. имал среща с двете му дъщери пред сградата на Община Благоевград. На нея присъствали и представители на отдел „Закрила на детето“ при Дирекция „Социално подпомагане“ - Благоевград. Обвиняемият отново заплашил Я.Н., влязъл в конфликт и със социалните работници, отправил закана с убийство спрямо сестра й и свидетелка на срещата им.

След подаден сигнал за случилото се е било образувано досъдебно производство.

В хода на разследването е била изготвена съдебномедицинска експертиза. Според заключението на вещото лице на пострадалата Я.Н. е била причинена лека телесна повреда.

Предстои делото срещу обвиняемия А.Н., който е полицейски служител, да продължи в съда.