Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд управител на фирма за немарливо изпълнение на правнорегламентирана дейност, довело до тежка телесна повреда на работник

7 Април 2023 г.

Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А.Х. за извършено престъпление по чл. 134, ал. 1, т. 1, вр. чл. 128, ал. 2, пр. посл. от НК.

Обвиняемият А. Х. е гръцки гражданин. Съдружник е и фактически управител на дружеството „Ф.П.Т.“ ООД, занимаващо се с производство на дограма и други изделия от пластмаса.

Фирмата ползвала производствен цех в гр. Петрич. От наемането на помещението до март 2022 г. работодателят – обвиняемият А.Х., не е правил ремонт на подовете, които в резултат на дългогодишната експлоатация били с отвори и опасни неравности.

Въпреки че бил ежедневно във фирмата и управлявал непосредствено производствената дейност, той допуснал наличието на отпадъци, чували със счупени стъкла, разхвърляни предмети и препятствия на територията на работните площадки в предприятието. Освен това работниците му пренасяли товари от рампата до вътрешността на цеха върху самоделно направено подвижно работно оборудване (метални колички за ръчно прибутване), несъобразено с размерите и теглото на товарите, с конструкция с недостатъчна устойчивост. Товарът се фиксирал върху тях само с тънки колани, които били недостатъчни за доброто укрепване и неосигуряващи безопасно транспортиране.

На 10.03.2022 г. двама работници премествали стъклени профили с тегло над 2 тона, натоварени върху метална количка. В процес на прибутването й едно от колелата й попаднало в дупка на пода и натоварената количка започнала да се накланя. Виждайки това, работниците опитали да я задържат от двете страни, но не успели да предотвратят обръщането й. Натоварената с тежък товар количка се обърнала странично, затискайки 36-годишният С.Б.

Колегите на пострадалия мъж с общи усилия го  издърпали настрани. Медицинският екип, пристигнал на място след подаден сигнал на телефон 112, го транспортирал до болница.

От направена на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза е видно, че вследствие на инцидента С.Б. получил тежка телесна повреда.

Техническата експертиза констатира допуснатите нарушения на съответните правилници, наредби, Кодекса на труда и закони, имащи отношение към инцидента. Непосредствената причина за трудовата злополука е попадането на водещото колело на металната количка в опасна неравност на пода в комбинация с допускането в експлоатация на самоделно направено работно оборудване (без техническа документация и характеристики). Освен това използваното производствено помещение било проектирано за друг вид дейност.

С действията си обвиняемият А.Х. нарушил и не спазил конкретни технически и организационни мерки по безопасност на труда, което довело до причиняване на тежка телесна повреда на работещия във фирмата му С.Б.

Предстои делото да продължи в съда.