Под ръководството на Районна прокуратура - Благоевград се води разследване за извършено длъжностно престъпление от кмет на кметство

14 Октомври 2024 г.

Под ръководството на Районна прокуратура-Благоевград се води разследване за извършено  престъпление по чл. 311, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК – съставяне от длъжностно лице (кмет на кметство) на официални документи, удостоверяващи неверни обстоятелства или изявления.

В Районен съд-Благоевград е внесен обвинителен акт срещу обвиняемия Ж.Ч., който е осъществил състава на престъпление по чл. 311, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, като в периода 04.06.2015 г. - 19.09.2019 г. в с. Рилци, община Благоевград, обл. Благоевград в условията на продължавано престъпление, като длъжностно лице - кмет на кметство с. Рилци, общ. Благоевград, в кръга на службата си, чрез 246 отделни деяния, съставил официални документи – чрез 246 удостоверения за постоянен адрес на различни лица, в които удостоверил неверни обстоятелства, а именно, че лицата лично пред него са подали „Заявления за постоянен адрес“ и са налице изискванията на чл.92, ал.3 ЗГР „(Нова - ДВ, бр. 9 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 42 от 2012 г.) За извършване на адресна регистрация се представя и писмено съгласие на собственик, когато заявителят не е собственик чрез декларация по образец, подадена лично пред органа по ал. 1, или с нотариална заверка на подписа“, с цел да бъдат използвани тези документи като доказателство за тези обстоятелства.

Налице е длъжностно качество по смисъла на чл.93 т.1 б. „б“ от НК предвид факта, че деянията, включени в състава на престъплението са извършени докато обвиняемият Ж.Ч. е заемал длъжността кмет на с. Рилци, общ. Благоевград и във връзка със службата му.

За престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.

Спрямо Ж.Ч. е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева.

Към настоящия момент обвиняемият е кметски наместник в друго населено място в община Благоевград.