Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд двама обвиняеми за престъпления, извършени при условията на домашно насилие

12 Март 2024 г.

            Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Разлог, приключи разследвания по досъдебни производства, образувани за престъпления, извършени при условията на домашно насилие.

 

            Единият от извършителите – 53-годишният Х.Х., е привлечен в качеството на обвиняем за причиняване на телесна повреда – престъпление по чл. 131, ал.,1, т. 5а, вр. чл. 130, ал.1, вр. чл. 93, т. 31 от НК.

            Към м. септември 2023 г. мъжът живеел със съпругата си И.Х. в гр. Разлог. В една от вечерите, когато той за пореден път се прибрал в пияно състояние, тя му направила забележка. Това ядосало обвиняемия и той нанесъл на жената удари с юмруци в областта на главата и по тялото й. Вследствие на побоя й били причинени контузия, кръвонасядания, отоци, охлузвания и разкъсно – контузна рана.

            Пострадалата успяла да се свърже със сина си и да съобщи за случилото се на телефон за спешни повиквания 112. На място пристигнали полицейските служители, които констатирали следите от побоя у жената и задържали Х.Х.

 

            Обвиняемият по друго дело А.Ф. (на 63 години) е предаден на съд за причиняване на телесна повреда и противозаконно лишаване от свобода.

            През 2021 г. той се запознал с Х.Ш. Двамата заживели на семейни начала в гр. Благоевград. Въпреки нанасяните й побои и заключване в апартамента за няколко дни жената не подавала жалби в полицията.

            Впоследствие пострадалата се преместила да живее в гр. Банско, като известно време двамата не поддържали връзка. След подновяването на отношенията помежду им обвиняемият А.Ф. продължил да злоупотребява с алкохол, вдигал скандали, забранявал на Х.Ш. да напуска апартамента, посягал й, скрил телефона й. Насилникът често заплашвал жената, че ще я затвори в мазето и ще я бие, ако опита да избяга.

            Обезпокоен от случващото се с майка му, синът на пострадалата сигнализирал полицията. Извършителят на престъпните деяния бил задържан на място от органите на реда.

            Обвиняемите Х.Х. и А.Ф. са предадени на съд от Районна прокуратура – Благоевград с обвинителни актове.