По искане на Районна прокуратура – Благоевград мъж от с. Алтимир, представящ се за ясновидец, е с мярка за неотклонение „задържане под стража“

14 Декември 2023 г.

          Под ръководството на Районна прокуратура - Благоевград, Териториално отделение – Сандански, се води разследване за въвеждане в заблуждение с цел имотна облага.

          В Районното управление на МВР в гр. Сандански се е явила М.С. от с. Микрево, община Струмяни. Жената е съобщила, че била въведена в заблуждение от В.Л., представящ се за ясновидец. Споделила е, че комуникирала с него в социалните мрежи и в приложение Viber в периода от 27.10.2023 г. до 08.12.2023 г.

          В рамките на кореспонденцията В.Л. й заявил, че й е направена магия и той може да й помогне за развалянето й. За целта М.С. следвало да извърши парични преводи на негово име чрез EasyPay.

          Вследствие на заблуждението, в което била въведена, пострадалата превела на В.Л. сума в общ размер на 7 980 лева. Освен това изпратила на „ясновидеца“ и златни бижута, които той „да изчисти“ от направената им магия.

          В хода на разследването на случая е извършено претърсване и изземване в обитаваното от В.Л. жилище в с. Алтимир, област Враца.

          С постановление на наблюдаващия прокурор той е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 211, изр. 1, пр. 3, вр. чл. 209, ал. 1, пр. 1 и пр. 2, вр. чл. 29, ал. 1 б. „а“ и б. „б“ от НК.

          По искане на Районна прокуратура – Благоевград спрямо обвиняемия В.Л. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

          От анализа на събраните доказателства се установява, че експлоатирайки вярванията на пострадалото лице в окултното, обвиняемият е възбудил и поддържал заблуждение у М.С. с думи и психологически атаки. По този начин мотивирал жената да се разпореди с имуществото си в негова полза, причинявайки й имотна вреда.

Действията по разследването продължават.