Районна прокуратура – Благоевград привлече в качеството на обвиняеми мъж за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие, побой и принуда, извършени при условията на домашно насилие

4 Август 2023 г.

             Под ръководството на Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Гоце Делчев, се води разследване по досъдебно производство за причиняване на телесна повреда и принуда чрез употреба на сила в условията на домашно насилие, заплашване и неизпълнение на незабавна заповед за защита от домашно насилие. Престъпните деяния са квалифицирани по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 130, ал. 1; по чл. 143, ал. 3, вр. ал. 1, пр. 3, хип. 1 и по чл. 296, ал. 1, хип. 2 от НК.

Досъдебното производство е образувано на 03.08.2023 г. за това, че на 02.08.2023 г. 71-годишният Ф.Б. не изпълнил заповед за незабавна защита от домашно насилие. Въпреки че бил отстранен от жилище на ул. „Славянска“ в с. Абланица, област Благоевград, той влязъл в него.

              В хода на разследването и въз основа на показанията на разпитаните свидетели са събрани доказателства и за извършените от него други престъпления.

              На 27.07.2023 г. обвиняемият причинил на З.З. телесна повреда. Ударил я с туба и я залял с бензин по лицето.

              Побоят и принуждаването чрез употреба на сила и заплашване спрямо пострадалата са извършени в условията на домашно насилие и са предшествани от системно упражняване на физическо и психическо насилие от негова страна спрямо жената.

            С постановление на прокурор извършителят на деянията Ф.Б. е привлечен в качеството на обвиняем и е задържан за срок до 72 часа.

            Предстои да бъде внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Действията по разследването продължават.