Извършители на кражби от църква в с. Беласица са установени и предадени на съд

15 Юни 2023 г.

Районна прокуратура - Благоевград, Териториално отделение – Петрич, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу непълнолетните К.Ц. и В.Г. по дело за извършено престъпление по чл. 194, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Двамата обвиняеми са приятели, ученици са в гр. Сандански. Криминално проявени са, заведени са на отчет в Детска педагогическа стая. Срещу тях има образувани и неприключени наказателни производства.

Наложените мерки от компетентният орган не изиграли своята превъзпитателна и възпираща функция и те продължили с престъпната си дейност.

През м. октомври 2022 г. К.Ц. предложил на В.Г. да извършат кражба на пари от църква „Св. Пророк Илия“ в с. Беласица, община Петрич. Той се съгласил и двамата се отправили към селото с такси.

Пристигайки и влизайки в храма, единият от обвиняемите помолил свещеника да му изпее молитва. Докато обредът се извършвал, другият съучастник в престъплението огледал църквата и установил в чекмеджето за свещите сумата от 500 лева. Взел я, излязъл навън, където изчакал К.Ц. Двамата разделили парите помежду си и напуснали местопроизшествието.

Две седмици по-късно отново отишли до с. Беласица с цел кражба, но през нощта. Поради констатираната по-рано липса на пари свещеникът при църквата монтирал охранителни камери на фасадата.

Двамата обвиняеми ги видели и закрили лицата си с тениски, за да не бъдат разпознати. Не успели да влязат в сградата на църквата, но намерили отвън купичка с монети, която взели и си тръгнали.

На следващия ден била установена поредната кражба на пари в размер на 50 лева, събрана от продажба на свещи. Заедно с жалба до органите на МВР бил предоставен и запис от камерите за видеонаблюдение.

В хода на предприетите действия по разследване извършителите на престъплението са били разкрити.

Предстои насрочване на разпоредително заседание от съда.