Районна прокуратура-Велико Търново привлече към наказателна отговорност три лица за трафик на мигранти

21 Август 2023 г.

Районна прокуратура-Велико Търново привлече в качеството на обвиняеми и задържа за срок до 72 часа три лица  по досъдебно производство за трафик на мигранти.

Те са  преследвани за това, че на 18.08.2023 г. на първокласен път II - 55, км. 55+879, до разклона за село Бояновци, общ. В. Търново, в съучастие  И. И. като извършител, а  В. П. и К. К. – помагачи (пътували с лек автомобил „Пежо“, указвали пътя и предупреждавали за наличието на полицейски патрули), с цел да набавят за себе си и имотна облага, чрез използването на лек автомобили „Форд“, управляван от И. И.,  противозаконно подпомогнали група чужденци да преминат в страната, в нарушение на Закона за чужденците в Република България - без да притежават редовен паспорт или заместващ го документ за пътуване, както и виза. Деянието е било извършено по отношение на повече от едно лице (8 лица, от които едно  непълнолетно), съпроводено от И.И. с неподчинение спрямо орган на властта (полицейски служители в РУ В. Търново), и по начин, опасен за живота на четири лица, които са били превозвани в багажника на автомобила - престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, пр. 1, т. 3, т. 4, т. 5, т. 6 и т. 7, вр. ал. 1 от НК.

По делото са извършени неотложни процесуално следствени действия – огледи на местопроизшествие и на леки автомобили. Разпитани са свидетели, като е установено, че лицата са марокански граждани. Двата леки автомобила са иззети.

С постановление на наблюдаващият прокурор тримата обвиняеми са задържани за  срок до 72 часа и спрямо тях са внесени в съда искания за вземане на мерки за неотклонение „Задържане под стража“.

Разследването по делото продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Велико Търново, като се провежда от разследващ полицай при РУ - В. Търново.