Районна прокуратура – Велико Търново е домакин на регионален обмен на магистрати, организиран от Европейската мрежа за съдебно обучение

9 Август 2023 г.

Регионален обмен на магистрати, финансиран от Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО), се провежда в Районна прокуратура-Велико Търново в периода 7-11 август 2023 г. В рамките на обмена на посещение в Районна прокуратура-Велико Търново е прокурор Константин-Александру Нистор-Кристош, прокурор при Районния съд на 5-ти район на Букурещ, Румъния. Домакин на обучението е прокурорът от Районна прокуратура-Велико Търново - Цонко Кръстев.

Магистратите  се срещнаха с Тихомир Шабов, районен прокурор на Районна прокуратура-Велико Търново, като бяха запознати в детайли с работата на българската прокуратура, наказателно правораздаване и с дейността на разследващите органи.  

Целта на обмена е да засили международното сътрудничество между двете прокуратури. В рамките на обмена двамата магистрати ще дискутират  „Международна координация между Румъния и България - в обичайни случаи и в ситуации, изискващи бърза реакция действия“. Ще бъдат обсъдени въпроси свързани с „Разследване на престъпления, извършени в съучастие между български и румънски граждани“,  „ Разследване на престъпления, извършени от български граждани на румънска територия и обратно“ и „Проблеми, свързани с преминаването на границата между Гюргево (Румъния) и Русе (България) и възможните решения“.

В периода 02-06-ти октомври прокурор Цонко Кръстев, заедно със своя колега прокурор Тотко Тотев, също от ВТРП, ще гостуват на румънския си колега в Букурещ, за да задълбочат сътрудничеството между двете институции.