По искане на Районна прокуратура-Велико Търново задържаха под стража трима мъже за трафик на мигранти

6 Юли 2023 г.

По искане на Районна прокуратура-Велико Търново, Районен съд – Велико Търново взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на трима обвиняеми - български граждани за трафик на мигранти - престъпление по чл.281, ал. 2, т. 1 и т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 вр. чл. 20 от НК.

В. М. и Ю. С. са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че като извършители, на 20.06.2023 г. в гр. Велико Търново в съучастие, с цел да набавят за себе си имотна облага, чрез използване на два леки автомобила - „Ауди А 6“ и „Пежо 307“ противозаконно подпомогнали седем чужденците, двама от които ненавършили 16-годишна възраст  (петима граждани на Сирия, един на Ирак и един на Палестина) да преминават в страната, в нарушение на Закона за чужденците в Република България - без да притежават редовен паспорт или заместващ го документ за пътуване или виза.

В. Р. е обвиняем за това, че на 20.06.2023 г. в гр. Велико Търново в съучастие като помагач на извършителите Ю. С. и В. М., с цел да набави за себе си имотна облага умишлено ги улеснил в извършване на престъплението, чрез даване на съвети, разяснения и отстраняване на спънки - като указвал пътя и предупреждавал за наличието на полицейски патрули, с което ги подпомогнал, чрез използваните от тях леки автомобили,  противозаконно да подпомогнат седем чужденци да преминават в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България.

Преценено е, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието на лицата, наличието на опасност да се укрият и да извършат други престъпления, поради което по отношение на тримата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Разследването по делото продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Велико Търново.