Районна прокуратура-Велико Търново ръководи разследване за трафик на мигранти от Афганистан

2 Март 2023 г.

Под ръководството на Районна прокуратура-Велико Търново се провежда разследване по досъдебно производство за трафик на мигранти.

На 02.03.2023 г., в РУ-Велико Търново е започнало досъдебно производство за това, че в с. Нацовци, общ. Велико Търново, с цел да бъде набавена за себе си имотна облага, противозаконно били подпомогнати чужденци – тринадесет лица от Афганистан да преминат в страната в нарушение на закона, като за деянието е използвано моторно превозно средство – лек автомобил „Мерцедес“, управляван от лицето Н. Н. – престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, вр. ал. 1 от НК.

По досъдебното производство са извършени действия по разследването в условията на неотложност – оглед на местопроизшествие на лек автомобил, при което са иззети веществени доказателства, включително и моторното превозно средство. Извършват се разпити на свидетели. За срок до 24 часа, на основание ЗМВР, са задържани три лица – Н.Н. (на 26 години), Й.И.(на 24 години) и А. И.(на 35 години).

След анализ на събраните доказателства предстои преценка от страна на наблюдаващ прокурор относно привличане на определени лица към наказателна отговорност.

Разследването по делото продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Велико Търново, като се провежда от разследващ полицай при РУ - В. Търново.