Четири години затвор за измама по обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново

25 Юни 2021 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Велико Търново, рецидивист бе осъден на четири години лишаване от свобода за документна измама.

Районен съд – Велико Търново призна за виновен И.М. за това, че в периода от 13.11.2018 г. - 01.12.2018 г., в с. Леденик, общ. Велико Търново, действайки при условията на опасен рецидив и при условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официални удостоверителни документи, получил без правно основание чуждо движимо имущество, с намерение да го присвои - 2 бр. варела  моторно масло - общо 410л., 28 броя външни гуми и 6 броя акумулатори, на обща стойност 6220,76 лв. Престъплението е по чл.212, ал.4, пр.2, вр. ал. 1, пр.2, вр. чл. 26, ал.1, вр. чл.29, ал.1 от НК.

 Обвиняемият се занимавал с измами, имал нужда от пари и решил да си осигури доходи по неправомерен начин. Освен това бил управител на  търговско дружество. Въпреки лошото финансово състояние на дружеството, в качеството си на негов управител, поискал от една фирма да закупи моторно масло, а от друга фирма външни гуми и акумулатори. За да убеди служителите на фирмите, че е извършил плащането на поръчаната стока, използва неистински официални удостоверителни документи - платежни нареждания, на които било придаден вид, че като титуляр на сметка на търговско дружество, е наредил на съответната банка да извърши плащане на парична сума по сметка на продавача.

Обвиняемият е осъждан 21 пъти за престъпления от общ характер и понастоящем изтърпява присъда лишаване от свобода в Затвора- Враца.

Присъдата на Районен съд – Велико Търново подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Велико Търново.