Обвиняем за измами е задържан под стража по искане на Районна прокуратура - Велико Търново

12 Април 2021 г.

По искане на Районна прокуратура – Велико Търново, Районен съд – Велико Търново задържа под стража 42-годишен мъж, който е обвиняем за измами чрез обяви за работа в интернет - престъпление по чл. 209, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК. 

В.Д. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че в периода от началото на декември 2017 г. до 15.01.2019 г., в различни населени места, с цел да набави за себе имотна облага, при условията на продължавано престъпление, чрез интернет обяви, възбудил заблуждение у  различни лица, че има намерение и възможност да им посредничи за започване на работа в чужбина. От деянието са пострадали 24 лица, на които е причинил имотна вреда в общ размер на 2 658 лева  (поисканите суми за такси за кандидатстване, започване на работа и транспортни разходи до другата държава по 70 лв. на човек). Обвиняемият е извършвал деянията в градовете  гр. Килифарево, гр. Омуртаг, гр. Ихтиман, гр. Варна, гр. София, гр. Свиленград, гр. Асеновград, с. Вакарел, общ. Ихтиман, гр. Ивайловград, гр. Дряново, гр. Горна Оряховица, гр. Велико Търново, гр. Пазарджик, гр. Поморие и гр. Дебелец.

Преценено е, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието и е налице опасност да се укрие или да извърши други престъпления, поради което Районен съд-Велико Търново е уважил искането на прокуратурата, като е взел мярка за неотклонение задържане под стража спрямо лицето.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура – Велико Търново.